Nr. 8228 / 16.03.2021
Ca urmare a confirmării oficiale a bolii ,,pesta porcină africană” în exploatația nonprofesională din localitatea Macea, în baza buletinului de analiză nr.11378/ 15.03.2021, emis de lnstitutuI de Diagnostic și Sănătate Animală (l.D.S.A.),înregistrat la D.S.V.S.A. Arad sub nr. 3758/16.03.2021, s-au instituit următoarele măsuri: (ucidere , ecarisare , dezinfecție) și s-au stabilit următoarele zone de protecție și supraveghere:
– o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităților MACEA și CURTICI. În zona de protecție se află o exploatație comercială industrială : S.A. COMBINATUL AGROINDUSTRIAL CURTICI – COMPLEX MACEA.
– o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: SÂNMARTIN, DOROBANȚI și ȘOFRONEA din județul Arad, respectiv, LOKOSHAZA din Ungaria.
În aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții in controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică: Directiva Consiliului de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 2002/60/ CE a Consiliului de stabilire a dispozițiilor specific de combatere a pestei porcine africane, transpusă în legislația națională prin Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, modificat prin Ordinul ANSVSA 7/2010 după cum urmează:
-Mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel:
deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se
îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată.
-Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără
autorizarea autorității veterinare locale.
-Animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice cu echipe constituite din medici veterinari oficiali în fiecare echipă și / sau personaI auxiliar; echipele de inspecție vor fi suplimentate in funcție de necesitate cu reprezentanți ai ULS, personal auxiliar și medici veterinari oficiali;
-Mișcarea animalelor din zona de supraveghere este restricționată astfel:
deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt intezise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se
îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată.
Nici un animal domestic nu poate intra sau ieși dintr-o exploatație în cursul primelor șapte zile fără autorizarea autorității veterinare locale.
BAN IOAN BOGDAN